♦ Blog Alfira Farhana ♦
ABOUT ENTRY LINKS TUTOBIES
Tutorial Letak Followers Widget Untuk Blogskin
Ahad, 8 Disember 2013 • 9:56 PTG • 1 comments
Salam,malam ni Al nak buat tuto nak letak follower widget kat follow.ape bende tu,kalau tak tahu aku tengok kat sidebar blog Al,yang tajuk dia followers tu...Tuto ni direquest oleh akak elly kat cbox.Mungkin dia newbie.Kot...K let go.*Al mintak maaf sebab x leh nak printsreen sebab masalah sikit notebook Al ni...*

1. Firstly, korang tukar Template Classic or Blogskin ke Template Designer dulu. Jangan risau, semua isi isi blog korang takkan hilang.

2. Bila dah convert ke Template Designer korang pergi ke Dashboard --> Design --> Edit layout

3. Kemudian, korang tambah gadget follower. Bagi yang dah ada tak perlu la tambah. Bagi yang takde tu korang click Add Gadget. 

4. Korang Add Followers. Then Add & Save. Lihat contoh di atas.

5. Bila sudah. Korang view blog. Then tekan Ctrl+U serentak untuk view page source blog korang. Jangan blog al sudah..Nanti akan keluar page source yang banyak kod HTML tu kan? Okayy jangan pening dengan kod tu.Banyak kan? Korang just click F3 serentak dan cari code friendconnect.



6.  Ha! nampak tak code yang di-highlight kuning kan tu.Okay sekrang korg cari code yang seakan-akan code kat atas tu.
WARNING
JANGAN COPY CODE INI. SEBAB SETIAP BLOG ADA CODE YANG TERSENDIRI. YANG INI CODE UNTUK FOLLOWER BLOG SAYA SAHAJA.

Korang copy code bermula dengan <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>

Korang boleh rujuk code dalam scroll box ni. Cari codes yang seakan-akan dlm box ni
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script><!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. --><div id="div-1x88hhg3t9y89" style="width:200px;"></div><!-- Render the gadget into a div. --><script type="text/javascript">var skin = {};skin['FONT_FAMILY'] = 'trebuchet ms,sans-serif';skin['BORDER_COLOR'] = 'transparent';skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = 'transparent';skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#ffffff';skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#0000cc';skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#transparent';skin['CONTENT_BG_COLOR'] = 'transparent';skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#0000cc';skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#333333';skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#666666';skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333333';skin['NUMBER_ROWS'] = '2';google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);google.friendconnect.container.renderMembersGadget( { id: 'div-1x88hhg3t9y89',   site: '18169942494912664484'  },  skin);</script></center></div>

7. Copy code tu then korg paste dekat Notepad or Mircosoft dulu ye. Macam ni :-

8. Lepas tu, korang bole tukar dah lah daripada Template Designer ke Template Classic semula. 

9. Then korang bole lah copy and paste code dekat Notepad or Mircosoft tadi ke dalam blogskin korang.

10. Preview & save. 

Inform kalau jadik or x paham ...ye
                                                                                Credit:Akak atiqah


PASTFUTURE
It'Me
Hello & Assalamualaikum to muslims who's reading this and willing to visit my blog.You've stepped onto my blog.I hope you'll like this blog .You may leave your footprints at my cbox or comments. Do follow me and In Shaa Allah i'll follow you guys back :) Lots of love, Alfira Nasir , 16 Years Old.


Tinta Penulis

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Follower





Chit Chat

1.Tingggalkan jejak di sini
2.Harsh word not allowed here
3.Boleh request tuto di sini
4.Url blog bukan url iklan nak dapat duit haram ke?


Credit